Waarom ga je in de politiek?

Dit is een vraag die ik mijzelf, maar mij ook door anderen vaak is gesteld. Wat trekt je in de politiek? Waarom wil je daar tijd in steken? Dat zijn de vragen die ik de laatste maanden al vaak heb gehoord. Zeker toen ik net had besloten om de vraag van het bestuur, of ik lijsttrekker wilde worden van VVD Someren, positief te beantwoorden.

Je gaat er dan over nadenken en laat deze vragen nog eens op je inwerken. Natuurlijk, je vindt het leuk om te doen en je wilt graag meehelpen aan, en meedenken over de toekomst van Someren. Dat je vader al bijna 44 jaren politiek actief is in Beek en donk en later Laarbeek, speelt natuurlijk ook een rol. Je volgt de politiek al van kinds af aan, eerst onbewust en later bewust en actief.

Maar het antwoord was eigenlijk veel simpeler en korter. Tot die conclusie kwam ik toen ik nog eens een artikel uit juni 2013 over mijn vader in de krant Mooi Laarbeek aan het nalezen was. Het is wellicht niet aangeleerd, maar misschien wel aangeboren.

Op de vraag waarom hij ooit in de politiek is gegaan antwoorde hij: ”Ik hecht aan vrijheid, ik wil dat iedereen kan leven zoals hij zelf wil.” en sluit af met “Gelukkig kun je altijd invloed uitoefenen, hoe klein je ook bent.” Dat was precies wat ik voelde en daar stond het vorig jaar juni al geschreven! Hij sloot het artikel af met de opmerking dat hij het stokje na de verkiezingen wil overdragen aan de jeugd.

Wellicht dat alles wat er daarna toe heeft geleid, dat ik nu lijsttrekker van Lijst 6 Wij zijn Someren ben geworden, toch zo heeft moeten zijn. En hoewel ik nog niet kan terugvallen op zoveel jaren ervaring, is het gevoel hetzelfde. En voor hem ook een geruststelling: het stokje wordt nu in ieder geval overgenomen.