Tijdens de raadsvergadering van donderdag 24 maart 2022 is afscheid genomen van alle raadsleden die niet meer terugkomen na de verkiezingen. Voor Wij Zijn Someren | VVD betekent dit een afscheid van ons zeer gewaardeerde raadslid Gerard Claassen.

Fractievoorzitter Jules Klessens: “We nemen vandaag afscheid van een uniek raadslid, Gerard Claassen. Want hoeveel raadsleden zullen er zijn die bijna 20 jaar raadslid zijn geweest en dan ook nog eens in 2 gemeentes, Vught en Someren. 20 Jaar raadslid waarvan de laatste 8 jaar in Someren. Iemand die in de raad niet altijd meteen opviel of voorop liep, maar laat u niet voor de gek houden: iemand die voor elke raadsvergadering, tot in de laatste details, alles voorbereidde, meedacht en besprak hoe we de vergadering in zouden gaan. En iemand die zijn vingertje wel opstak als hij het er echt niet mee eens was.

200% inzet en aandacht dat is Gerard Claassen. Die hem kennen – zo ongeveer heel Someren – kunnen dat beamen. Hij is een harde werker en een echte teamspeler. In alles wat hij doet gaat hij er helemaal voor. Een waardevolle fractiegenoot die enorm veel voorbereidend werk verzette. Dus Koert, als opvolger van Gerard, je weet wat je te doen staat!

Maar ook buiten de raad was hij actief en daar haalde hij als raadslid altijd weer zijn informatie vandaan. Of dat nu Waterschap, IVN, Summers Landschap of een project zwerfvuil opruimen is… Laat Gerard maar los en het wordt geregeld. Er wordt in deze raad vaak gesproken over leefbaarheid in het Dorp en de kernen. Maar het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Met mensen die zo met hun omgeving betrokken zijn, voor iedereen klaar willen staan en eigenlijk nooit nee kunnen  zeggen, is de basis voor leefbaarheid verzekerd.

Gerard is van het type met de groene vingers, een natuur- en buitenmens en dat had in de raad dan ook altijd zijn speciale aandacht. Summere moet groen en gezond blijven.

…kleur is nie belangrijk, het belang van Summere staat voorop…

Persoonlijk leerde ik Gerard kennen in de commissie Ruimte in de periode 2006-2010. We hadden dezelfde groene passie en dat creëerde een band. Hij was toen nog lid van de Lieropse Lijst en toen deze ophield te bestaan, troffen we elkaar bij de opening van de Vurherd. We raakten aan de praat en hij vroeg hoe het ging met de voorbereidingen van de verkiezingen. Ik vertelde dat we nog druk zoekende waren naar nieuwe actieve leden en hij zei meteen: “Dan kom maar eens buurten”. Ik grapte toen nog dat ik dat wel wilde doen, maar dat wij misschien van de verkeerde kleur waren. Gerard antwoordde: “Kleur is nie belangrijk, het belang van Summere staat voorop en dat zou in iedere kleur zo moeten zijn.” Twee dagen later trokken we, samen met Leon van de Moosdijk, op naar de verkiezingen.

Velen hadden Gerard, komend uit een rood nest, wellicht bij de PvdA verwacht. Maar hij had – gezien de verkiezingsleuzen – bij vele kunnen zitten, immers Samen Werken, dat is op zijn lijf geschreven. Ook Gewoon doen, en Gewoon doen is iets wat hij dagelijks in de praktijk brengt. Hij gaat voor een Leefbaar Someren en in zijn laatste paar jaar zou hij zelfs, na de naamswijziging bij de LSH kunnen aansluiten, Lijst Slecht Horende. Zeker met het digitaal vergaderen hadden we hem eindelijk zover dat hij alles weer kon horen… konden we hem niet meer verstaan, omdat hij zijn stem was kwijt geraakt.

…nog één ding, en dan houwen we erover op…

Er zijn, ook in Someren, politieke partijen die al 60 jaar bestaan. Maar hier zit een man die, toen hij al 60 jaar bestond, nog een nieuwe partij oprichtte. Gerard is 1 van de 3 oprichters van de partij Wij Zijn Someren. En mede dankzij jou, Gerard, is dat een succesvolle partij geworden.

En om af te sluiten met je favoriete stopzinnetje, “nog een ding en dan houwen we er over op”: Gerard, wij zijn trots dat we met jou hebben mogen samenwerken en we wensen je in de komende jaren samen met Marieke, je steun en toeverlaat, het allerbeste toe. En hoewel je als raadslid stopt, weet ik zeker dat wij, als partij nog vaak van je kunnen genieten.

Gerard bedankt!”