Door Nancky van Doorn

Deze vergadering begon om half zes omdat er veel onderwerpen op de agenda stonden.

Een bespreekstuk was het regionaal bedrijventerrein Lungendonk. In december 2023 nam de gemeenteraad een besluit over het opleggen van de Wvg. Daarbij is besloten om het gebied te verkleinen met ongeveer 50 hectare. Tegelijk wil de gemeenteraad in juli een exploitatiebegroting voor de planvormingsfase, een concept organisatie-opzet en samenwerkingsovereenkomst van de deelnemende Peelgemeenten zien. De meningen van de politieke partijen liepen uiteen, wat leidde toe een discussie over de verschillende onderdelen. De fractie van Wij Zijn Someren | VVD is van mening dat aan de opdracht was voldaan. Het voorstel is aangenomen, wat betekent dat de Wvg op het verkleinde gebied gevestigd blijft.

Na de pauze kwamen er 9 hamerstukken, deze gaven geen discussie in de raadsvergadering omdat deze waren besproken in de commissies. Wel weren er nog een vijftal bespreekstukken. 

Het eerste bespreekstuk is de omgevingsvisie gemeente Someren. Deze visie geeft richting voor de toekomst en is een middel om de gemeentelijke organisatie te ondersteunen bij de ruimtelijke opgave en ambities op het gebied van wonen, economie en gezondheid. Daarnaast geeft de visie ook sturing of plannen van ontwikkelaars en ondernemers of deze passen bij de gewenste ontwikkelrichting van onze gemeente. De visie is opgesteld in samenwerking met dorpsraden en inwoners. Dit voorstel is unaniem door de gemeenteraad vastgesteld.

Het tweede bespreekstuk is een voorstel tot de ontwikkelingsstrategie Zuidoost-Brabant. Deze bestaat uit richting gevende afspraken die samen met provincie, waterschap en andere gemeenten in Zuidoost-Brabant hebben gemaakt om uitvoering te kunnen geven op de hoofdlijnen aan de schaalsprong van onze regio. Via een amendement is een tekst veranderd waardoor alle doelgroepen bereikt worden voor woningbouw. Deze is unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Het derde bespreekstuk is de Woon-welzijn-zorgvisie. De afgelopen jaren hebben er op het gebied van volkshuisvesting enorm veel veranderingen plaatsgevonden, denk aan meer inwoners, vergrijzing, een tekort aan betaalbare woningen en de woondeal waar afspraken zijn gemaakt over de aanpak van het woningtekort. Al deze veranderingen waren de aanleiding om de woonvisie van 2019 te actualiseren en uit te breiden met de thema’s welzijn en zorg. Na een amendement kan de gemeenteraad een visie ontwikkelen voor de 4 kernen op het gebied van bevolkingsgroei, leefbaarheid en het voorzieningenniveau.

Het vierde bespreekstuk is beschikbaar stellen voor aanvullend krediet voor nieuwbouw Het Rendal in Lierop. Een maand geleden is op verzoek van verschillende partijen uitstel gevraagd, want men wilde weten hoe het met de financiën stond. Dit was geen keuze van de fractie van Wij Zijn Someren | VVD, het voorstel was ons inziens voldoende onderbouwd. Uiteindelijk stemden alle fracties in met het voorstel voor extra geld.

Het laatste bespreekstuk was het vaststellen van de Kadernota 2025 gemeente Someren. De kadernota is een document waarin staat welke zaken er van gemeentegeld geregeld moeten worden en welke juist niet. Het geeft alvast de kaders mee. Voor de gemeenteraad biedt het de mogelijkheid om van te voren aan te geven waar het geld heen moet. De kadernota wordt door het college opgesteld. De behandeling van de kadernota begon met algemene beschouwingen. De coalitiepartijen waren van mening dat Someren financieel goed voorstaat voor 2025. Voor de jaren erna ligt daar een uitdaging om het verwachtte tekort om te buigen naar een positief bedrag onder de streep. De oppositie vonden het geen goede kadernota, men maakt zich zorgen over de tekorten na 2025. In deze Kadernota kwamen ook verschillende amendementen en moties. LSH vroeg in een motie om de aanleg van een extra kunstgras korfbalveld bij DAKOS in 2025. Wethouder Kusters gaf aan dat het college al gesprekken heeft gehad met DAKOS en men er positief instaat. LSH diende de motie daarom niet in. De kadernota 2025 werd vastgesteld met elf stemmen voor en zes tegen.